Ciasto z kremem kajmakowym

Urodziny, imieniny, święta… Jest wiele okazji, kiedy chcemy przygotować coś szczególnego, coś pysznego, coś co zachwyci gości czy bliską nam osobę. Mam dla was dzisiaj przepis na przepyszne ciasto, które zachwyci każdego łasucha. Zbliżają się Walentynki, coraz częściej z takich okazji wychodzimy do restauracji, czy kawiarni, a ja zachęcam do spędzenia tego dnia z drugą połówką w domowym zaciszu przy lampce wina przy świecach z domowym ciastem. Z pewnością będzie romantycznie…

Składniki:

Ciasto: kostka margaryny, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 5 łyżek kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy

Krem: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany 30% lub 36%, puszka kajmaku, duża garść posiekanych orzechów

Margarynę, cukier i cukier wanilinowy utrzeć dodając po 1 żółtku, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy, wyrównać wierzch i piec ok. 20-30 minut, podobnie jak biszkopt w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo serek mascarpone i kajmak, ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec wmieszać łyżką posiekane orzechy.

Trochę kremu zostawić do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wyłożyć równomiernie na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem, wierzch posmarować równo kremem i udekorować według uznania orzechami kokosem lub posypką cukrową.

Dodaj komentarz