Pierogi z jabłkami

Pierogi na słodko to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiałam domowe pierogi, które mama często lepiła z przeróżnymi słodkimi farszami: z serem, truskawkami, jagodami, śliwkami a najczęściej właśnie z jabłkami. Wracam czasem do tych smaków, niestety nie za często, bo jednak pierogi to dość czasochłonne danie, a ja ciągle cierpię na brak czasu. Ale obiecałam sobie, że latem jak tylko pojawią się nasze polskie dorodne owoce, to takie pyszne pierogi częściej będą gościć w moim domu, bo są pyszne i tanie.

 

Składniki:

400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa, 1 żółtko, 2 łyżki roztopionego masła, ok. 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody, szczypta soli

farsz: 3 jabłka, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, odrobina soku z cytryny

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, do którego dodać żółtko, roztopione i przestudzone masło, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Jak ciasto będzie już gładkie i elastyczne, zawinąć je w ściereczkę i odstawić na kilkanaście minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotować farsz: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką lub foremką krążki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5-7 minut od wypłynięcia. Wyjąc łyżką cedzakową na talerze, polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s